I alle hoveduddannelsesforløb i samfundsmedicin indgår 2 x 6 mdr. klinisk ophold efter eget valg. Uddannelseslægen retter selv henvendelse til de steder, hvor uddannelseslægen synes det kunne være interessant at være i klinisk ophold. Kravet til stedet er, at man kan opnå kompetence H8 ’Kliniker’ og at stedet kan finansiere lønudgiften.
Se kompetencekortet her: Kompetencekort H8
I Region Hovedstaden finansieres alle uddannelsesstillinger med 50% af lønudgiften beregnet ud fra den gennemsnitlige lønudgift til læger under uddannelse. Samfundsmedicinere i kliniske ophold i Region Hovedstaden indgår i samme finansieringsmodel, som for introlæger og hoveduddannelseslæger i alle andre specialer i Region Hovedstaden under forudsætning af, at opholdet er aftalt senest 1. kvartal i det år, hvor opholdet ligger.
Ved kliniske ophold i Region Sjælland finansierer uddannelsesstedet selv lønudgiften.
Hvis der ikke allerede findes et godkendt uddannelsesprogram for et klinisk ophold for en samfundsmediciner fra det pågældende uddannelsessted, så skal dette udarbejdes i et samarbejde mellem uddannelseslægen og uddannelsesstedet og godkendes af uddannelsesrådet i samfundsmedicin inden tiltrædelse.
Skabelon til uddannelsesprogram findes her: Skabelon til uddannelsesprogram for klinisk ophold